De Barnsteen test

Barnsteen ruwe

Barnsteen is een geliefde steen, en wat gebeurt er dan? Het wordt in een laboratorium nagemaakt! Hoe kun je nu testen wat echte Barnsteen is?

1 Barnsteen drijft op zout water. Het is namelijk hars van oer(naald)bossen in Noord Europa, dat door aardverschuivingen bedolven is en door het grote gewicht dat er op drukte versteend is. Rondom de laatste ijstijd ontstond de Oostzee en de Barnsteen komt geleidelijk los vanuit de bodem en drijft aan op de stranden van de Baltische staten, Polen, Scandinavië, Rusland en de Waddeneilanden. Het wordt ook gevonden in/vanuit zandafgravingen in Drenthe, waar het tegelijk met de stenen voor de hunebedden beland is. Deze drijftest is echter niet voldoende, want ook plastic kan natuurlijk drijven.

2 Bij het verwarmen, met bijv een gloeiende naald, komt er bij echte  Barnsteen een hars- c.q. dennengeur vrij.

3 Echte definitieve zekerheid of iets echt Baltische Barnsteen (of Amber in het Engels) is krijg je alleen vanuit infraroodmetingen. Er is namelijk ook een “jongere” soort versteende hars, te weten Kopal. Dit komt in tropische gebieden voor, bijv op Madagaskar, het drijft ook op zout water en ruikt ook naar dennen. Maar het is maximaal “slechts” een miljoen jaar oud en er zitten nog vloeibare oliën in, zodat het smelt bij ca 150 graden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *