Waarom verkleuren zilveren sieraden en wordt mijn huid zwart

Hoe komt het toch dat je nieuwe zilveren sieraden na verloop van tijd zwart worden? Je denkt misschien: is het wel echt zilver? Maak je geen zorgen; deze verkleuring heet oxideren en dit is een natuurlijk proces dat bij zilver heel normaal is. Ik zal dit technische proces kort toelichten:

Waterstofsulfide (zwavel) is een gas dat overal in de lucht voorkomt en in andere stoffen. Zodra zilver hiermee in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie waardoor zilver dof of zwart wordt. Voorkom dus contact tussen zilveren sieraden en materialen waar veel zwavel in voor komt (oa; eieren, uien, sommige parfums)

Ook via de huid komen stoffen vrij die reageren met zilver. Hierbij is het sterk afhankelijk van wat je hebt gegeten, of je alcohol hebt gedronken en of je medicijnen slikt. Al deze middelen hebben invloed op de zuurgraad van je huid en kunnen daardoor reageren met zilver.

Zelfs bij het transpireren komen er stoffen vrij (oa; ammonia) die de zuurtegraad van je huid verhogen en daardoor kunnen reageren met zilveren sieraden. Zilver zal op iedere huid anders reageren.

Verkleuring is dus geen productiefout, want het is een natuurlijke eigenschap van zilver. De mate van verkleuring, oxidatie, die optreedt, is afhankelijk van de huid en onderhoudsgewoonten van de drager.

 

Tips voor het onderhoud en reinigen van zilver.

Hieronder geef ik tips voor het onderhouden en reinigen van sieraden:

  1. Regelmatig gebruik van een poetsdoek voorkomt dat het metaal verkleurt en laat het mooi glanzen.
  2. Stel de sieraden niet bloot aan agressieve chemicaliën, ammoniak, bleekmiddel, chloor en zout water.
  3. Doe de sieraden af voordat je gaat schoonmaken, baden, slapen en zwemmen en stel de sieraden niet bloot aan haarlak, parfum en cosmetica. Verzorg altijd allereerst jezelf en doe pas als laatste je sieraden om.
  4. Als de sieraden niet worden gedragen, bewaar ze dan in een beschermende doos of een aanslag resistent zakje.

Zoals je nu weet is zilver is een edelmetaal dat kan worden aangetast door oxidatie, wat dus inhoudt dat je zilveren sieraad zwart en dof kan verkleuren. In de meeste gevallen gaat deze verkleuring vrij geleidelijk en kan deze verwijderd worden met een Town Talk: Jewel Clean of Town Talk zilverpoetsdoek.

 

Town Talk: Jewel Clean
Reinigingsvloeistof voor het reinigen van gouden sieraden (met en zonder diamant). Reinigt en verwijdert oxydes.
Wordt geleverd met handig korfje en borsteltje. Af te halen bij ons in de Warkploats in Rotterdam.

Bij sieraden is het altijd belangrijk dat u ze goed onderhoudt, poetst en schoonmaakt.

  • de sieraden apart van elkaar bewaren.
  • voor het opbergen even afvegen met en zilverpoetsdoekje (bv;  Town Talk zilverpoetsdoek)

 

Town Talk wordt alleen verkocht via de juwelier en edelsmid. Daarin onderscheidt TownTalk zich van (bijvoorbeeld) Hagerty. Voor de overige Town Talk zie onze Speciale Town Talk producten pagina.